In de actuele collectie met archieven zijn ruim 700 archieven van Nederlandse componisten, dirigenten, musici en organisaties met name gerelateerd aan klassieke en elektronische muziek opgenomen.

Zoeken in het Archievenoverzicht


De collectie kent een zeldzame variëteit. In de archieven bevinden zich ruim 100.000 muziekhandschriften van vooral Nederlandse componisten, honderdduizenden brieven, artikelen, foto's, persoonlijke documenten, programma's en geluidsmateriaal. In de archieven van musici die contacten onderhielden met buitenlandse tijdgenoten is daar ook de neerslag van te vinden zoals in correspondentie met Schumann (Johannes Verhulst), Mendelssohn (Verhulst), Reger (Alexander Schmuller), Mahler (Willem Mengelberg) en Grieg (Julius Röntgen).

De collectie omvat archieven van tot de verbeelding sprekende musici als Willem Mengelberg (dirigent) en Phia Berghout (harpiste), en componisten als Alphons Diepenbrock, Hendrik Andriessen, Henriëtte Bosmans, Tristan Keuris en Simeon ten Holt. Ook zijn er archieven van instellingen als de Koninklijke Vereniging voor Nederlandse Muziekgeschiedenis, het Genootschap van Nederlandse Componisten, de Stichting Gaudeamus, Donemus en BUMA/STEMRA. Anno 2023 zijn er 740 deelcollecties met een omvang van ruim 2 kilometer.

Een groeiend aantal inventarissen zal de komende jaren digitaal in het Archievenoverzicht op de website gepubliceerd worden.

Fysieke archieven in de Collectie NMI beheert in de depots van het Haags Gemeentearchief tnArchieven in de Collectie NMI in de depots van het Haags Gemeentearchief

Betekende partituren

Van bijzonder belang zijn partituren die door dirigenten en musici van aantekeningen zijn voorzien. Deze aantekeningen zijn voor de uitvoeringspraktijk van grote waarde, omdat ze zijn ontstaan uit direct contact met de componisten zelf of tussen musici onderling. Vooral de betekende partituren in het archief van Willem Mengelberg, dirigent van het Concertgebouworkest in Amsterdam en promotor van de muziek van componisten als Gustav Mahler, Richard Strauss, Max Reger en Sergei Rachmaninoff, mogen zich verheugen in de belangstelling van wereldwijd acterende en gerenommeerde dirigenten. In 2023/24 zullen de Mengelbergpartituren digitaal doorbladerbaar worden op de website.

Zie ook