Internet voorziet in websites die van toepassing zijn als actuele en historische bronnen voor studie en wetenschappelijk onderzoek naar en de realisatie van klassieke en elektronische muziek. Ondergenoemd een selectie.

Websites gelieerd aan de Collectie NMI

Catalogi algemeen

Europeana
Overzicht van digitale collecties van Europese erfgoedinstellingen.

Het Geheugen [van Nederland]
Beeldbank met digitaal materiaal van Nederlandse musea, bibliotheken en archieven.

Internet Culturale
Overzicht van fysieke en digitale bronnen in Italiaanse bibliotheken, archieven en bijzondere culturele instellingen. Het deel Spartiti [Bladmuziek] en het algemene trefwoord 'musica' geven documenten met en over muziek gepubliceerd vanaf de Middeleeuwen tot in de 21e eeuw.

Podiumkunst.net
Digitaal netwerk (in ontwikkeling) van Nederlandse erfgoedcollecties over podiumkunsten.

Répertoire International d'Iconographie Musicale
RIdIM. Internationale database met beschrijvingen van kunstwerken gerelateerd aan muziek.

Répertoire International de Littérature Musicale
RILM. Internationale bibliografie met titels van monografieën, dissertaties, en artikelen uit tijdschriften, festschriften, proceedings en essaybundels over muziek. Alle titels zijn voorzien van samenvattingen en verwijzingen.

Répertoire International de la Presse Musicale
RIPM. Internationale retrospectieve index met tijdschriften over muziek.

Répertoire International des Sources Musicales
RISM. Internationale catalogus en project dat tot doel heeft gedrukte muziek, muziekhandschriften en muziektheoretische geschriften van voor 1800 te identificeren, lokaliseren en beschrijven.

Catalogi bijzonder

Bach Digital
Een digitale bibliotheek met autografe handschriften van Johann Sebastian Bach en origineel uitvoeringsmateriaal dat door hem is gebruikt. Ook werken van familieleden en Bach's kopieën van werk van andere componisten. Daarnaast is in de bronnencatalogus informatie te vinden over Bach's werk en de receptie ervan.

Digital Archive of Medieval Music
DIAMM. Een digitale catalogus van Middeleeuwse muziekhandschriften.

Digital Mozart Edition
Catalogus met en informatie over het gehele oeuvre van Wolfgang Amadeus Mozart, gedigitaliseerd en vrij te gebruiken voor wetenschappelijk, particulier of pedagogisch gebruik. 

Early Music Online
Early Music Online presenteert een selectie aan gedigitaliseerde 16e eeuwse banden met muziek uit de collectie van de British Library.

EMDoku
Internationale database met informatie over elektronische muziekwerken, media, makers en studio's.

Hofmeister XIX
Online database van de 'Hofmeister Monatsberichte' met registraties van muziekpublicaties uitgegeven in de jaren 1829-1900 in met name het Duitse deel van Europa. Een uitgebreide bron om na te gaan wat waar is gepubliceerd gedurende de 19e eeuw.

Integrated Database for Early Music
IDEM. Database van manuscripten en gedrukte boeken die relevant zijn voor het onderzoek en de activiteiten van de Alamire Foundation, welke met name gericht is op het muzikale erfgoed van de Lage Landen van de vroege Middeleeuwen tot 1800.

MCN-collecties
Catalogus van het voormalige Muziek Centrum Nederland. Hierin de catalogi met de erfgoedcollecties van het Nationaal Pop Instituut, Nederlands Jazz Archief, Donemus en Gaudeamus, die zijn ondergebracht bij Allard Pierson, het instituut voor de erfgoedcollecties van de Universiteit van Amsterdam.

Musical Instrument Museums Online
MIMO. Database met informatie over museale collecties met muziekinstrumenten wereldwijd.

Nederlandse Liederenbank
Overzicht van Nederlandse liederen, met metadata en publicaties, van de Middeleeuwen tot de eenentwintigste eeuw.

Catalogi met digitale bladmuziek

Choral Public Domain Library
CPDL. Digitale bibliotheek met bladmuziek van koorwerken in PDF-formaat, met vertalingen van teksten en informatie over de componisten.

International Harp Archives
Archief met facsimiles van manuscripten en zeldzame uitgaven van harpmuziek uit voornamelijk de 18e en 19e eeuw.

International Music Score Library Project | Petrucci Music Library
IMSLP. Wiki-site met vrij te downloaden bladmuziek in PDF-formaat, van de Middeleeuwen tot de moderne tijd.

Muziekschatten
Archief met collecties bladmuziek van de Stichting Omroep Muziek voor studie of nieuw gebruik. De collectie bevat zowel klassiek repertoire als ander, uiteenlopend materiaal vanaf de prille jaren van de Nederlandse publieke omroepen rond 1925 en weerspiegelt hiermee de muziekgeschiedenis van de omroepen, vastgelegd in partituren, songbooks, tunes en arrangementen.

Bibliotheken en archieven

Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid
Als archief acquireert, conserveert en presenteert Beeld en Geluid Nederlands audiovisueel erfgoed in de vorm van radio, televisie, film, video, audio en muziek.

Bibliothèque nationale de France | Département de la Musique
Bibliotheek met boeken over muziek in het algemeen, en collecties en archieven met muziekhandschriften, partituren en documentatie, met en over in de basis klassieke muziek, opera en dans, als onderdeel van de BnF.

Bibliothèques Royaumont
Franse bibliotheek over kunst en wetenschap met onder meer collecties over klassieke muziek samengesteld door Henri-Louis de la Grange en Maurice Fleuret, en François Lang.

Deutsches Musikarchiv
Archief met Duitse bladmuziek en audiodragers, als onderdeel van de Deutsche Nationalbibliothek.

Digitale bibliotheek voor de Nederlandse letteren
DBNL. Een digitale collectie van teksten die behoren tot de Nederlandse letterkunde, taalkunde en cultuurgeschiedenis van de vroegste tijd tot heden, met onder meer teksten die zijn toegepast in liederen, balladen en spelen, en over muziek.

Frysk Muzyk Argyf
Archief met informatie in relatie tot componisten en componeren in Fryslân. In de catalogus bevinden zich gedigitaliseerde partituren van Friese componisten.

Internationales Musikinstitut Darmstadt
Archief en bibliotheek van de organisatie van de Darmstädter Ferienkurse voor en over hedendaagse, moderne klassieke en elektronische muziek.

Koninklijke Bibliotheek
De KB stelt als nationale bibliotheek van Nederland een collectie met alle in en over Nederland uitgebrachte publicaties samen. 

Muziekweb
Fysieke en digitale openbare muziekbibliotheek bestaande uit cd's, lp's, muziek-dvd's en muziekbestanden samengesteld door Muziekweb, als onderdeel van Beeld en Geluid. 

Openbare Bibliotheek Den Haag
Een deel van de gehele collectie van Centrale Bibliotheek Den Haag voorziet in een praktische selectie aan bladmuziek, literatuur over muziek en cd's. Samen met de bibliotheekcollecties van het Koninklijk Conservatorium Den Haag en het NMI vormt deze collectie de Muziekverdieping.

Paul Sacher Stiftung
Internationaal archief- en onderzoekscentrum met archieven en collecties van componisten en musici van klassieke en elektronische muziek uit de 20ste en 21ste eeuw.

Muziekorganisaties en muziekdocumentatiecentra

Cellosonate
Stichting voor promotie van muziek geschreven voor cello en piano.

CEMPER
Het Centrum voor Muziek- en Podiumerfgoed begeleidt instellingen en particulieren bij het lokaliseren, conserveren, inventariseren en valoriseren van erfgoederen voortgekomen uit de muziek- en podiumkunsten in Vlaanderen.

Donemus
Uitgeverij van zowel hedendaagse als historische Nederlandse klassieke muziek.

Genootschap van Nederlandse Componisten
Het Nieuw Geneco is een vereniging die de belangen behartigt van Nederlandse componisten.

Huismuziek
Vereniging voor samenspel en instrumentenbouw die amateurmusici ondersteunt in het in huiselijke sfeer uitvoeren van klassieke muziek.

Instituut voor Sonologie
Afdeling van het Koninklijk Conservatorium Den Haag voor onderwijs over, productie van en onderzoek naar elektronische muziek (website in Engels).

Nederlandse Vereniging van Muziekbibliotheken, Muziekarchieven en Muziekdocumentatiecentra
De NVMB stimuleert contacten en bevordert de samenwerking tussen medewerkers van bibliotheken, archieven en documentatiecentra met muziekcollecties. 

Studiecentrum Vlaamse Muziek
Centrum voor studie, conservatie, promotie en valorisatie van Vlaams muziekerfgoed (17de - 20ste eeuw), als onderdeel van het Koninklijk Conservatorium Antwerpen van de AP Hogeschool.

Muziekwetenschap en muziekgeschiedenis

Zie ook de pagina met een eerste selectie aan databases en digitale tijdschriften

Forbidden Music Regained
Historische bronnen samengesteld door de Leo Smit Stichting met werken, uitvoeringen en biografieën van gedurende de Tweede Wereldoorlog vervolgde Nederlandse componisten.

Koninklijke Vereniging voor Nederlandse Muziekgeschiedenis
De KVNM is de Nederlandse vereniging van beroepsbeoefenaren in de muziekwetenschap. De KVNM bestaat sinds 1868 en is daarmee de oudste musicologische organisatie ter wereld.

Musiconn / DFG Fachinformationsdienst Musikwissenschaft
Web portal van de Deutsche Forschungsgemeinschaft met gestructureerde bronnen voor muziekwetenschap.

Willem Mengelberg Society
Website gewijd aan Willem Mengelberg (1871-1951), een zowel roemrijke als roemruchte dirigent van in de basis het Concertgebouworkest in Amsterdam.

Bronnen over historische Nederlandse componisten

b Boehmer, Konrad
  Broekhuis, Jan
d Delden, Lex van
  Dijk, Jan van
  Dijk, Rudi Martinus van
f Frid, Géza
h Holt, Simeon ten
i Ingenhoven, Jan
k Ketting, Otto
l Lange, Samuel de
  Lilien, Ignace
m Marez Oyens, Tera de
p Pijper, Willem
s Samson, René
  Schlegel, Leander
  Smit, Leo
  Stallaert, Alphonse
  Strategier, Herman
  Historische buitenlandse componisten in relatie met Nederland
b Bortkiewicz, Sergei