Muziekhandschriften

In de archieven en ook andere verzamelingen bevinden zich muziekhandschriften van Nederlandse componisten zoals Alphons Diepenbrock, Julius Röntgen, Johan Wagenaar, Henk Badings en Peter Schat, maar ook van bekende buitenlandse componisten als Gustav Mahler, Richard Strauss, Felix Mendelssohn, Robert Schumann, Franz Liszt, Max Bruch en Edvard Grieg.

In een intern bestand zijn ongeveer 64.000 handschriften in de collectie beschreven. Niet alle muziekhandschriften zijn echter op deze manier te vinden. Neemt u voor meer informatie contact op middels e-mail.

Brieven

Verspreid over de archieven bevinden zich honderdduizenden brieven van en aan Nederlandse toonkunstenaars. Door hun veelal internationale contacten zijn er ook de nodige brieven van beroemde componisten als Johannes Brahms, Richard Strauss, Felix Mendelssohn, Gustav Mahler, Franz Liszt, Robert en Clara Schumann, Max Reger en Arnold Schönberg aanwezig. Zo bevinden zich in het archief van de componist en pianist Julius Röntgen meer dan 200 brieven van zijn vriend Edvard Grieg. Interessant is daarbij de door Daniël François Scheurleer bijeengebrachte collectie brieven. Deze collectie is later aangevuld en telt rond 2.000 brieven van musici uit de periode 1800-1940.

In een intern bestand zijn circa 40.000 brieven beschreven. Neemt u bij gerichte belangstelling contact op middels e-mail.