Een grote hoeveelheid originele partituren uit onze bibliotheekcatalogus is op microfiches in de Studiezaal en op de Muziekverdieping in te zien. Daarnaast zijn ruim 22.000 gedigitaliseerde partituren uit de Alsbach Collectie en de Musica Neerlandica Collectie online raadpleegbaar en te downloaden. Deze collecties bevatten 19e en 20ste eeuwse uitgaven van Nederlandse muziek.

Zoek in de bibliotheekcatalogus


Deze digitale partituren zijn scans op basis van microfilms. Geeft u bij een zoekopdracht in de bibliotheekcatalogus als extra de trefwoorden 'Alsbach' of 'Neerlandica' op. Of zoekt u voor een overzicht op ["alsbach collectie" AND microfiche] of ["collectie musica neerlandica" AND microfiche]. Als er bij een titel in de catalogus ook het metadata-blok 'Aanvraagnummer: NMI elektronische publicatie' genoemd staat, correspondeert het 1-5 cijferige signatuurnummer met de bestandsnaam van een serie scans die aanklikbaar is.

link naar elektronische publikatie uit Alsbachcollectie bibl cat nmi

Toelichting op de collecties

Alsbach Collectie

De Alsbach Collectie omvat omstreeks 14.000 uitgaven van circa 360 uitgevers met werk van ongeveer 2.500 hoofdzakelijk Nederlandse componisten uit de periode van ca. 1800-1940. Kamermuziek en vocale werken vormen het grootste deel van de collectie; daarnaast bevat de collectie werken voor piano, symfonie-orkest, harmonie of fanfare, kinderliedjes, koorwerken alsook methodes voor verschillende instrumenten, voor zowel beroeps- als amateurmusici.

De oorspronkelijke papieren catalogus van de collectie beslaat 7 delen en is thematisch ingedeeld naar

- Piano;
- Kamermuziek;
- Zangstem + Piano (2 delen);
- Koormuziek (2 delen);
- Diverse bezettingen.

  • Lees in dit artikel meer over de geschiedenis van de collectie

Musica Neerlandica Collectie

De Musica Neerlandica Collectie is samengesteld door de Haagse violist Willem Noske (1918-1995). Geïnspireerd door Dirk Balfoort, de eerste conservator van de Muziekafdeling van het Haags Gemeentemuseum, bracht Noske in tientallen jaren een groot aantal uitgaven samen, zowel met als over Nederlandse muziek, met name uit de periode 1800-1950. De subcollectie met bladmuziek bestaat uit meer dan 24.000 partituren, onderverdeeld in de vier deelcollecties:

- Nederlandse liederen;
- Zang;
- Instrumentale muziek;
- Marsen en Oranje-muziek.