Een substantiële hoeveelheid originele partituren die in de bibliotheekcatalogus beschreven zijn, is op microfiches in de Studiezaal en op de Muziekverdieping in te zien. Daarbij zijn er met de catalogus ook ruim 22.000 gedigitaliseerde partituren uit de Alsbach Collectie en de Musica Neerlandica Collectie online raadpleegbaar en te downloaden. Deze collecties bevatten 19e en 20ste eeuwse uitgaven van Nederlandse muziek.

Zoek in de bibliotheekcatalogus


De digitale partituren betreffen scans op basis van microfilms. Geeft u bij een zoekopdracht in de catalogus als extra de trefwoorden 'Alsbach' of 'Neerlandica' op. Of zoekt u voor een overzicht op ["alsbach collectie" AND microfiche] of ["collectie musica neerlandica" AND microfiche]. Als er bij een titel in de catalogus ook het metadata-blok 'Aanvraagnummer: NMI elektronische publicatie' genoemd staat, correspondeert het 1-5 cijferige signatuurnummer met de bestandsnaam van een serie scans die aanklikbaar is.

Toelichting op de collecties

Alsbach Collectie

De Alsbach Collectie omvat afgerond 14.000 uitgaven van circa 360 uitgevers met werk van ongeveer 2.500 hoofdzakelijk Nederlandse componisten van klassieke muziek en bestrijkt de periode van ca. 1800-1940. Kamermuziek en vocale werken vormen het grootste deel van de collectie; daarnaast bevat de collectie werken voor piano, symfonie-orkest, harmonie of fanfare alsook methodes voor verschillende instrumenten. Naast de doelgroepen die Johan Alsbach voor ogen had is de collectie interessant voor zowel beroepsmatige als amateurmusici.

De oorspronkelijke papieren catalogus van de collectie beslaat 7 delen thematisch ingedeeld naar

- Piano,
- Kamermuziek,
- Zangstem + Piano (2 delen),
- Koormuziek (2 delen), en
- Diverse bezettingen.

  • Lees meer in dit artikel over de geschiedenis van de collectie

Musica Neerlandica Collectie

De Musica Neerlandica Collectie is samengesteld door de Haagse violist Willem Noske (1918-1995). Onder invloed van Dirk Balfoort, de eerste conservator van de Muziekafdeling van het Haags Gemeentemuseum, raakte Noske gepassioneerd geïnteresseerd in de Nederlandse muziekgeschiedenis. In de loop van enkele tientallen jaren wist hij een groot aantal uitgaven zowel met als over Nederlandse muziek, met name uit de periode 1800-1950, bijeen te brengen.

De subcollectie met bladmuziek bestaat uit meer dan 24.000 partituren, onderverdeeld in de vier deelcollecties

- Nederlandse liederen,
- Zang,
- Instrumentale muziek, en
- Marsen en Oranje-muziek.