De firma Alsbach dateert uit 1866, toen de in Koblenz geboren Carl G. Alsbach (1830-1906) zich in Rotterdam vestigde als zelfstandig muziekuitgever en muziekhandelaar. In 1898 nam hij de Amsterdamse muziekuitgeverij Brix von Wahlberg over. In hetzelfde jaar vestigden hij en zijn zoon Johan A. Alsbach (1879-1961) hun muziekwinkel in het voormalige pand van Brix von Wahlberg in de Kalverstraat. Ook de uitgeverij werd naar Amsterdam verplaatst.

In 1903 trok Alsbach sr. zich uit de zaak terug en kwam het bedrijf geheel in handen van Johan A. Alsbach. Op de zolder van het winkelpand vond Alsbach jr. een grote hoeveelheid muziekuitgaven uit de jaren ca. 1830-1895. Het betrof hier de fondsen van vroegere Amsterdamse muziekuitgevers als Louis Roothaan, Th.J. Roothaan, Theume en Co., H. Zweers en anderen die in de loop van de tijd door Brix von Wahlberg waren overgenomen en die talrijke Nederlandse composities bleken te bevatten.

Johan Alsbach vatte het plan op deze verzameling aan te vullen met in de eerste plaats eigen uitgaven en die van andere Nederlandse uitgevers. Ook probeerde hij de in het buitenland gedrukte Nederlandse composities te verzamelen, hetgeen slechts ten dele gelukt is. Zijn doel was te komen tot een archief van nagenoeg alle gedrukte werken van Nederlandse componisten, uitgegeven in binnen- en buitenland, vanaf het begin van de 18e eeuw. Dit archief moest volgens zijn eigen zeggen een vraagbaak zijn "zoowel voor leeraren als leerlingen van muziekscholen en conservatoria, voor studerenden in muziek en muziekgeschiedenis, evenals voor muziekrescencenten".

In 1939 heeft Johan Alsbach zijn archief aangeboden aan de stichting Nederlandse Muziekbelangen gevestigd bij de BUMA in Amsterdam. Na 1939 is de collectie nauwelijks meer aangevuld. Er volgden in de jaren na de Tweede Wereldoorlog de nodige verhuizingen; in die periode is circa tien procent van het archief verloren gegaan. In 1982 werd de collectie overgedragen aan het Bumafonds (later Centrum Nederlandse Muziek) in Hilversum en in 1996 aan de Muziekafdeling van het Haags Gemeentemuseum in Den Haag. Alsbach zelf heeft de collectie de naam 'Het Nederlands Muziekarchief' gegeven. Tegenwoordig spreken we van de 'Alsbach Collectie'.