In januari 2023 is het project Muziekarchieven Online gestart. Het doel is in drie jaar tijd 1 kilometer archief van het NMI te beschrijven, conserveren en deels te digitaliseren, en deze omvangrijke collectie manuscripten, correspondentie en documentatiemateriaal online toegankelijk te maken voor een breed publiek.

In de depots van het Haags Gemeentearchief in het Haagse stadhuis ligt sinds 2016 bijna 2 kilometer archief van componisten, musici, ensembles, orkesten en muzikale organisaties. Veel collecties zijn nog ontsloten met papieren inventarissen of onbeschreven. De komende 3 jaar kan er een inhaalslag gemaakt worden dankzij een royale gift van 1 miljoen euro van de Société Gavigniès. Dit fonds werd in 1994 opgericht door Madeleine Margot (1902-1997) om het Nederlandse muziekleven te ondersteunen en klassiek muzikaal erfgoed te documenteren. Als Zwitserse was zij in 1934 in Den Haag komen wonen. Zij was gehuwd met Cornelis Preuijt, cellist van het Röntgenkwartet, en speelde zelf ook cello. Het fonds vernoemde zij naar de bouwer van haar geliefde instrument, François Gavigniès.

Drie nieuwe medewerkers, Harm Langenkamp, Joris van Son en Sandy Tzagkaraki, gaan een paar honderd geselecteerde collecties beschrijven en invoeren in het collectiemanagementsysteem MAIS-Flexis. Ook zullen de NMI-collecties duurzaam (her)verpakt worden door materieel verzorgers. Een voorproefje van de inventaris nieuwe stijl kunt u zien in de digitale archieftoegangen van Buma/Stemra en Konrad Boehmer in het Archievenoverzicht op de website. Over onze voortgang en bijzondere vondsten houden we u op de hoogte via de website, sociale media en de nieuwsbrief.

Zie ook

 

Medewerkers collectie NMI poseren in het atrium van het Haagse stadhuis 2023 foto Rick HartmannDe archivarissen, bibliothecaris en conservator van de muziekcollecties poseren in het atrium van het Haagse stadhuis. V.l.n.r. Rik Hendriks, Joris van Son, Sandy Tzagaraki, Paula Quint, Harm Langenkamp en Philomeen Lelieveldt. Foto Rick Hartmann