Frits Zwart heeft na ruim 40 jaar betrokkenheid vanaf 1 januari 2021 zijn werkzaamheden voor het muzikale erfoed in het algemeen en de collecties van het Nederlands Muziek Instituut in het bijzonder naar aanleiding van zijn pensionering neergelegd.

Frits begon zijn carrière begin jaren 1980 als conservator, werkzaam voor de muziekafdeling van het Haags Gemeentemuseum (nu Kunstmuseum Den Haag) en belast met de zorg voor de muziekarchieven. Rond de muziekcollecties organiseerde hij in de loop van de jaren vele lezingen, concerten, tentoonstellingen en ook publicaties.

Zwart was eind jaren 1990 betrokken bij de oprichting van het NMI en gaf leiding aan de organisatie toen deze vanaf 2000 als inwonend instituut in het gebouw van de Koninklijke Bibliotheek huisvestte. Door budgetbeperkingen van de regering die in 2013 van kracht werden, werd het NMI gedwongen tot reorganisatie en verloor het zijn zelfstandigheid, maar vond gelukkig onderdak bij het Haags Gemeentearchief waar de muziekcollecties sinds 2016 zijn ondergebracht.

Naast zijn dagelijkse werkzaamheden heeft Zwart zich in de loop van de jaren toegelegd op de biografie van de dirigent Willem Mengelberg die in twee delen verscheen (1999 en 2016). De biografie is inmiddels ook in het Engels vertaald en binnen twee jaar zal er een Duitse uitgave verschijnen.

Van een officieel afscheid is door de huidige corona-maatregelen natuurlijk niets gekomen. Hopelijk zijn daar op afzienbare termijn mogelijkheden voor. U wordt hierover via de nieuwsbrief en de website geïnformeerd.

Met ingang van 15 maart werd Philomeen Lelieveldt conservator van de muziekcollecties. Ook zij is net als Zwart, een Utrechtse musicoloog. Op verzoek introduceert zij zich in het volgende nieuwsartikel.

Frits Zwart heeft op 28 april uit handen van Jan van Zanen als burgemeester van Den Haag een koninklijke onderscheiding ontvangen. Hij is benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau, een zeer terechte blijk van waardering voor al zijn inspanningen en voor het beheer en behoud van het erfgoed van de klassieke muziek in Nederland. Van harte Frits!

Frits Zwart