Uw zoekacties: Stichting Documentatie in Nederland voor Muziek (Donemus)
3342-11 Stichting Documentatie in Nederland voor Muziek (Donemus) ( Haags Gemeentearchief )
Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Stichting Documentatie in Nederland voor Muziek (Donemus) is opgericht in 1947 voor de documentatie, reproductie, distributie en met name promotie van hedendaagse, klassieke en elektronische Nederlandse muziek. Donemus fuseerde in 2000 met het Centrum voor Nederlandse Muziek (CNM) en het Repertoire Informatiecentrum Muziek (RIM) tot de Muziek Groep Nederland. In 2008 werd Donemus onderdeel van Muziek Centrum Nederland (MCN) door een fusie met onder andere de Stichting Gaudeamus, het Nationaal Pop Instituut en het Nederlands Jazz Archief. Per 1 januari 2013 verkreeg het MCN geen subsidie meer van het ministerie van OCW en werd opgeheven. Hiermee vond overdracht van de organisatorische taken aan de markt plaats. De archieven en collecties zijn merendeels ondergebracht bij de Bijzondere Collecties (nu het Allard Pierson) van de Universiteit van Amsterdam. Delen van het MCN gingen op kleine schaal zelfstandig voort, waaronder de uitgeverij van Donemus onder de naam Donemus Publishing.
Mariëtte van Selm heeft in 1997 in opdracht van Buma/Stemra een inventaris gemaakt op het bij hen gedeponeerde archief van Donemus over de periode 1947-1980. Het archief is in 2001 tegelijkertijd met het hoofdarchief van Buma/Stemra bij het Nederlands Muziek Instituut (NMI) als onderdeel van het Haags Gemeentemuseum in bewaring gegeven. Vanaf 2013 vormen de archieven en collecties van het NMI een bijzondere collectie van het Haags Gemeentearchief. Het archief is geheel openbaar.

Kenmerken

Datering:
(1945) 1947-1980
Beschrijving:
Inventaris van het archief van de Stichting Documentatie in Nederland voor Muziek (Donemus)
Omvang in m¹:
0,875
Beheerder:
Nederlands Muziek Instituut
Auteur:
M. van Selm (Buma/Stemra, 1997)
Openbaarheid:
Geheel openbaar