Uw zoekacties: Vereniging van Letterkundigen (VvL)
3342-05 Vereniging van Letterkundigen (VvL) ( Haags Gemeentearchief )
Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
De Vereniging van Letterkundigen (VvL) wordt in februari 1905 als beroepsvereniging in Hotel Krasnapolski in Amsterdam opgericht door een groep zowel mannelijke als vrouwelijke schrijvers voor de behartiging van hun belangen, met name intellectueel en financieel van aard in relatie tot de exploitatie van de door hen gecreëerde letterkundige werken. in 1999 gaat de VvL op in de Vereniging van Schrijvers en Vertalers.
Mariëtte van Selm heeft in 1997 in opdracht van Buma/Stemra een inventaris gemaakt op het bij hen gedeponeerde archief van de vereniging over de periode 1916-1979. Het archief is in 2001 tegelijkertijd met het hoofdarchief van Buma/Stemra bij het Nederlands Muziek Instituut (NMI) als onderdeel van het Haags Gemeentemuseum in bewaring gegeven. Vanaf 2013 vormen de archieven en collecties van het NMI een bijzondere collectie van het Haags Gemeentearchief. Het archief is geheel openbaar.

Kenmerken

Datering:
1916-1979
Beschrijving:
Inventaris van het archief van de Vereniging van Letterkundigen (VvL)
Omvang in m¹:
0,25
Beheerder:
Nederlands Muziek Instituut
Auteur:
M. van Selm (Buma/Stemra, 1997)
Openbaarheid:
Geheel openbaar