Een van de oudste archieven die door ons beheerd wordt (sinds 1935) is dat van de componist en schilder Gerard von Brucken Fock met archieftoegangsnummer 3030-01. Zijn levensverhaal, op schrift gezet door Eric Matser, verscheen november 2021 bij Uitgeverij Verloren.

Gerard von Brucken Fock muziekfragment Symphonie in Bes ca 1895 Koene en Buttinghausen AmsterdamPortret van Gerard von Brucken Fock, 1895 (?), Koene en Büttinghausen, Amsterdam, Collectie NMI

Gerard von Brucken Fock was in het eerste kwart van de twintigste eeuw een opvallende figuur in de Nederlandse muziekwereld. Zijn romantische kamermuziek en pianostukken hebben een zeldzaam hoog niveau. Edvard Grieg noemde deze Zeeuw naar aanleiding van diens 24 Praeludien opus 15 zelfs ‘de Hollandse Chopin’. Dirigent Willem Mengelberg sprak van ‘één van onze meest talentvolle componisten’ uit bewondering voor zijn orkeststukken. Tegenwoordig is Von Brucken Fock vrijwel vergeten. Hij was een criticus van de maatschappij en zijn tijd, maar zat vooral met zichzelf en klampte zich vast aan zijn geloof in het Koninkrijk Gods.

Het boek bevat een CD met opnamen uit de opera Jozal en tien van de 152 late piano preludes die door de auteur zijn (her)ondekt en uitgevoerd door Frank van de Laar.  In 2017 heeft hij 40 preludes uitgevoerd met zijn studenten van het Conservatorium van Amsterdam. Hier te bekijken en te beluisteren.

Laat dat de opmaat zijn voor een revival van zijn werk op de hedendaagse concertpodia.

Zie ook