6 november is het zover. Dan lanceren de Leo Smit Stichting, Uitgeverij Donemus, Nederlands Muziek Instituut / Haags Gemeentearchief en het Conservatorium van Amsterdam een serie van vijftig nieuwe bladmuziekuitgaven met werken van twee en twintig tijdens de Tweede Wereldoorlog vervolgde componisten.

Pianowerken van Daniël Belinfante, Fania Chapiro, Hans Krieg, Hans Lachmann, Martin Spanjaard, Franz Weisz, Dick Kattenburg, Julius Hijman en Leo Smit worden uitgevoerd door tien toptalenten van de pianoafdeling van het Conservatorium van Amsterdam. Jacob Kohnstamm, de voorzitter van de Leo Smit Stichting, reikt een aantal officiële eerste exemplaren uit, onder andere aan oud-minister Roger van Boxtel en vertegenwoordigers van Buma/Stemra.

Wanneer?

Zaterdag 6 november 2021
14.00 tot 17.00 uur (inloop vanaf 13.30 uur)
Plaats: Bernard Haitinkzaal, Conservatorium van Amsterdam
Oosterdokskade 151 - 1011 DL Amsterdam
· presentatie van 50 nieuw uitgegeven partituren
· twee concerten door tien masterstudenten
· receptie
· toegang vrij

Voor het uitgaveproject is de naam 'Forbidden Music Regained' gekozen. Kijkt u voor meer informatie op Forbidden Music Regained

Aanmelding

Aanmelding kan alleen via deze link. Mocht er iets fout gaan bij de aanmelding, dan kunt u contact opnemen met Luc den Bakker via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 06-39639163. Voor dit evenement gelden de huidige coronaregels. Dat betekent dat u alleen met een geldige QR-code toegang kunt verkrijgen.

Forbidden Music Regained

Toelichting Serie Forbidden Music Regained

De serie bladmuziekuitgaven volgt uit een langjarige samenwerking van de Leo Smit Stichting, muziekuitgeverij Donemus en het Nederlands Muziek Instituut. In de periode 2016-2020 heeft de Leo Smit Stichting honderden autografen van vervolgde componisten laten digitaliseren, grotendeels uit de collectie van het Nederlands Muziek Instituut.

Al lang bestond de wens om van deze autografen 'echte' uitgaven te maken, partituren en partijen die goed leesbaar zijn voor uitvoerend musici. Dankzij financiering van het Investeringsfonds van Buma/Stemra en het Ministerie van OC&W werden nieuwe bladmuziekuitgaven gerealiseerd van componisten die tijdens de Tweede Wereldoorlog vervolgd werden en wier werken daarna in de vergetelheid raakten. Deze serie is een belangrijke stap om de verboden muziek weer de rechtmatige plek in de muziekgeschiedenis terug te geven.

Handgeschreven muziek digitaal invoeren is een tijdrovende klus. Vijf kopiisten, een proeflezer, een editor, twee coördinatoren, een schrijver en vertaler hebben dagelijks tot in de late uurtjes noten ingevoerd, proefgelezen, vormgegeven, en biografieën en toelichtingen geschreven en vertaald. De publicatie en wereldwijde distributie van werken, waarvan vele tot nu toe alleen als handschrift bewaard werden in de collectie van het Nederlands Muziek Instituut, dat is ondergebracht in het Haags Gemeentearchief, is een geweldige stimulans voor musici om ook wereldwijd deze muziek uit te voeren.

De uitvoeringen tijdens het festival worden op audio en video opgenomen en zullen later online te zien en te beluisteren zijn.

Meer informatie