Al eeuwen is Amsterdam een belangrijke muziekstad. Het jubileumjaar 750 jaar Amsterdam is de aanleiding voor spannende concerten dit voorjaar van de stichting Vriendenconcerten in de Zuiderkerk en de Beurs van Berlage in Amsterdam.

Op het programma staan bijzondere muziekwerken van Amsterdamse componisten, een klinkende etalage voor de Amsterdamse componisten van wie in de Collecties Nederlands Muziek Instituut (Haags Gemeentearchief) de nalatenschappen en bijzondere muziekdrukken te vinden zijn. 

Het concert van 25 januari, Gesamtkunst, belicht de relatie tussen de bouwmeester Berlage en de muziek. Hij was bevriend met vele musici, onder wie Julius Röntgen. Laatstgenoemde was mede-oprichter van het Amsterdams Conservatorium en nauw betrokken bij de oprichting van het Concertgebouw. In 1884 soleerde Röntgen in Brahms' Tweede Pianoconcert dat door Brahms zelf werd gedirigeerd. Als traditionele romantische componist maakt Röntgens muziek de laatste jaren een revival. Terecht, want zijn zelden uitgevoerde prachtige romantische tweede pianokwintet (a klein, opus 100) is prachtig en resoneert mooi met het bekende pianokwintet in f klein, op 34 van zijn vriend Brahms.

Berlages achterkleinzoon, cabaretier en schrijver Vincent Bijlo, heeft Berlages opvatting, dat kunst iets moet zeggen over de wereld waarin we leven, van zijn voorvader geërfd, en zal tijdens dit concert onverwachtse dwarsverbanden leggen tussen de muziek en de architectuur. 

Musici: Frank van de Laar – piano; Daniel Rowland – viool; Tijmen Huisingh – viool; Hannah Strijbos – altviool; Pamela Smits – cello

Meer informatie en kaarten reserveren.

Op 1 maart staat het werk van vervolgde Amsterdamse componisten centraal, wiens werk in de Tweede Wereldoorlog verboden werd. Hans Lachman (arrangeur van het Tuschinski-orkest van Max Tak en de Snip en Snap revue) schreef zijn Artis Suite: negen dierenportretten geïnspireerd op de Amsterdamse dierentuin. Ook klinken werken van Dick Kattenburg, Rosy Wertheim, Marius Flothuis en Lex van Delden, componisten van wie veel werk is uitgegeven in onze samenwerking met Donemus en de Leo Smitstichting. Ook is er een bijzonder optreden van Shura Lipovsky. Ze is een van de meest vooraanstaande vertolkers van het Jiddische lied en een van de weinigen die nieuwe Jiddische liederen schrijft en daarmee de vernietigde cultuur weer nieuw leven inblaast. Lodewijk Asscher (oud wethouder en wnd burgemeester van Amsterdam) verzorgt in dit "vertelconcert" prikkelende toelichtingen. 

Meer informatie en kaarten reserveren.

Andere concerten in de serie

29 maart, Aan de Amsterdamse Grachten, muziek van Mozart, Bosmans, van Anrooij, Ter Veldhuis e.v.a. voor cello en piano

27 april, (On)gehoord! Uit de vergetelheid: NJSO presenteert componisten uit WOII.

1 juni, Nederlandse en Amsterdamse Baro(c)kmuziek

 Wist u dat wij in onze bibliotheekcollectie meer dan 4000 boeken en bladmuziek beheren van en over Amsterdam? Raadpleeg onze catalogus zoek op trefwoord of titelwoord en download bladmuziek uit de Alsbach en Musica Neerlandica collectie.

kee en piet op het koninginnefeest amsterdam