De Muze van Zuid, een intiem festival met topmusici organiseert van 14 tot en met 18 september concerten en evenementen verspreid over vijf buurten in Amsterdam. Als geen ander festival weet dit evenement de componisten uit onze NMI-collectie en de nieuwere klassieke en jazzmuziek met elkaar te verbinden. Een breed publiek wordt bereikt door optredens van topmusici in woonkamers, buurt- en zorgcentra, horeca, en buitenpodia in Amsterdam Zuid. Ook zijn er themawandelingen en demonstraties. Enkele hoogtepunten:

Pianokwartet van Amanda Maier weer wakker gekust
De Zweedse violiste en componiste Amanda Maier (1853-1894) trouwde met Julius Röntgen, ging wonen aan de Van Baerlestraat en zorgde voor twee zonen, waardoor haar mogelijkheden op te treden beperkt werden. Ze bleef componeren en schreef in 1891 een prachtig pianokwartet, dat voor het eerst in lange tijd wordt uitgevoerd door violiste Eva Stegeman, altviolist Martin Moriarty, cellist Pieter de Koe en pianist Tobias Borsboom.

Ode aan de Viool
Dit jaar is er een bijzondere ode aan violist en vioolpedagoog Herman Krebbers (zie foto), een bezoek aan vioolbouwer Andreas Post in zijn atelier aan de Willemsparkweg en de studio waar vioolpedagoog Oskar Back lesgaf aan Theo Olof, Herman Krebbers en vele andere topviolisten. 

Concert met pianowerken
De Oekraiense pianist Antonii Baryshevskyi vluchtte in april 2022 van Kyiv naar Amsterdam-Zuid. Hij speelt 16 september in de Vondelkerk pianowerken van Louis Andriessen, Ignace Lilien en Dirk Fock.

Selfie met Sweelinck
Het UvA-Sweelinck Orkest werd opgericht in 1878, toen ook de aanleg van de Eerste Sweelinckstraat in De Pijp begon. Later kwam er nog een Tweede Sweelinckstraat bij. Muze van Zuid zorgt in samenwerking met Geef Straten een Gezicht voor meer zichtbaarheid van componisten in de ‘eigen’ straten. Voor het eerst sinds 1878 is het mogelijk een selfie te maken bij het portret van Sweelinck. De 'Sweelinck-panelen' worden donderdag 15 september feestelijk ingewijd door studenten trombone van het Conservatorium van Amsterdam.

Vrouwen aan de Zuidas
En of dat nog niet genoeg is, klinkt er veel werk van Henriëtte Bosmans en wordt tijdens het festival een nieuwe buurt bij de Zuidas vernoemd naar internationale toonaangevende muziekvrouwen.


Meer info en reserveren: https://www.muzevanzuid.nl/programma