Op 16 oktober 2021 is het precies 400 jaar geleden dat Nederlands grootste componist Jan Pieterszoon Sweelinck overlijdt. Nooit eerder is het naar tevredenheid gelukt om deze componist en zijn rijke oeuvre op een waardige manier te herdenken. Na een aantal jaren werken is initiatiefnemer en kenner Simon Groot er in geslaagd om in samenwerking met tal van organisaties een prachtig festival te organiseren rondom deze 'Orpheus van Amsterdam'.

Op het programma staan een tentoonstelling in het stadsarchief Amsterdam, een driedaags symposium in het Orgelpark, en een reeks concerten op diverse locaties in Amsterdam met als hoogtepunt een tweedaags festival op 23 en 24 oktober in het Muziekgebouw aan 't IJ. Maar ook elders in het land kunnen er activiteiten worden bezocht. Op 18 oktober bijvoorbeeld organiseert het Koninklijk Conservatorium  in samenwerking met het Sweelinck Festival en Musica Antica Da Camera een Sweelinckdag in Den Haag. Het volledige overzicht van alle evenementen kunt u vinden op: www.sweelinckfestival.nl

Het Nederlands Muziek Instituut maakt deel uit van de Stichting Sweelinck2021 die samen met projectbureau ReineKwint het festival organiseren. Het NMI heeft tevens een aantal oude drukken met werken van Sweelinck ter beschikking gesteld voor de tentoonstelling in het Stadsarchief Amsterdam.
In het Atrium van Stadhuis Den Haag is er vanaf 20 september een tentoonstelling te zien . Op 16 lichtpanelen wordt u ingewijd in het leven en werk van Nederlands grootste componist.

Wilt u nog meer verdieping dan is het onlangs verschenen Sweelinck Magazine een echte aanrader. Het fraai vormgegeven magazine bevat allerlei informatieve artikelen over de componist, geschreven door kenners maar ontdaan van wetenschappelijke ballast. Het Magazine kost 10 Euro en is te bestellen via de website: www.sweelinckfestival.nl/over/#magazine


Rimes Francoises et Italiennes de Jean Schweelinck