In 2020 is het muziekarchief van de in juli 2019 overleden componist René Samson overgedragen aan het NMI. Vrienden en familieleden hebben nadien een stichting opgericht met als doel het organiseren van concerten in het algemeen en het behouden en promoten van zijn muziek in het bijzonder. Op zondag 14 november 2021 zal het eerste concert in de nieuwe serie Samsoniade gehouden worden.

Op het programma staan de werken Oaks voor mezzosopraan en klavecimbel (2017, première), Regardant... écoutant..., een liederensyclus voor sopraan en pianotrio (2004), Butternut Squash Za’atar voor fluit en piano (2015, Nederlandse première) en Walking into Clarity voor bariton en piano (2012).

Uitvoerenden zijn celliste Doris Hochscheid, pianisten Shuann Chai en Frans van Ruth, violiste Jacobien Rozemond, klaveciniste Goska Isphording, fluitiste Marieke Franssen en vocalisten Mijke Sekhuis, Fanny Alofs en Mattijs van de Woerd.

Het concert vindt plaats in de Uilenburger Synagoge aan de Nieuwe Uilenburgerstraat in Amsterdam en begint om 14.00 uur. Kaarten voor deze eerste Samsoniade kosten EUR 25 en kunnen besteld worden in de Agenda op de website van de stichting.