Onlangs startte de NTR op de website van NPORadio4 een nieuwe 18-delige podcastserie Hilversumse Muziekschatten. Het 75-jarig bestaan van de omroepensembles vormde de aanleiding vergeten topstukken uit de muziekarchieven op te diepen en opnieuw uit te voeren.

Productieparadijs voor Nederlandse componisten en musici

De omroepen in Hilversum waren rond de oorlogsjaren tot aan de jaren 1970 de grootste opdrachtgevers voor musici en componisten van diverse pluimage. Gemeenschappelijk was hun veelzijdigheid, originaliteit en hun vakmanschap. In de eerste decennia van de radio werden de gecomponeerde muziek en de arrangementen live gespeeld en uitgezonden, wat de hoogste eisen stelde aan de musici. Vanaf midden jaren dertig werden ook opnamen gemaakt op glasplaat en vanaf de jaren vijftig op magneetbanden, waarvan helaas vele verloren gingen. De meeste partituren voor de omroeppraktijk zijn goed bewaard en deels toegankelijk via www.muziekschatten.nl. Ook is veel radiowerk te vinden in verschillende archieven van het Nederlands Muziek Instituut.

Podcastmaker Frans van Gurp (NTR) vertelt in Hilversumse Muziekschatten in elke aflevering over de zoektocht, de vindplaats en ontstaansgeschiedenis van het werk. Muziekexperts Leo Samama, Eleonore Pameijer, en de collectiespecialisten Jan Jaap Kassies en Philomeen Lelieveldt laten hun licht schijnen over deze vergeten stukken. Soms geven ook musici en familieleden van de componist commentaar. Aan het eind van het verhaal klinkt de volledige compositie. Het Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor hebben de Coronaperiode aangegrepen ensembles te formeren om die geselecteerde werken opnieuw in te spelen en op te nemen. Luister hier de meerdelige podcastreeks Hilversumse Muziekschatten

Hilversumse Muziekschatten, muziek voor hoorspelen

25 november 2021 | #1 Interview Philomeen Lelieveldt: het hoorspel in Nederland

2 december 2021 | #2 Else de Groot: De avonturen van Alice in Wonderland (1946)

9 december 2021 | #3 Ton de Leeuw: De laatste dagen van Pompeï (1955)

16 december 2021 | #4 Jurriaan Andriessen: Bij wassende Maan (1960)

23 december 2021 | #5 Karel Mengelberg: Schaduwen over Atlantis (1951)

Meer horen over hoorspelmuziek op de Nederlandse radio?

Website NPORadio1 | Podcasts | Focus Wetenschap: interview over hoorspelmuziek met Philomeen Lelieveldt