Onze collectie telt ruim 750 archieven van Nederlandse componisten, dirigenten, musici en organisaties en muziekensembles op het gebied van de klassieke, kerk-, eigentijdse en elektronische muziek. 

Zoeken in het Archievenoverzicht


De collectie kent een zeldzame variëteit. In de archieven bevinden zich ruim 100.000 muziekhandschriften van vooral Nederlandse componisten, brieven, artikelen, foto's, persoonlijke documenten, programma's en geluidsmateriaal. In de archieven van musici die studeerden in het buitenland en/of contacten onderhielden met buitenlandse tijdgenoten is daar ook de neerslag van te vinden, zoals in correspondentie met Schumann (Johannes Verhulst), Mendelssohn (Verhulst), Reger (Alexander Schmuller), Mahler (Willem Mengelberg) en Grieg (Julius Röntgen).

De collectie omvat de werk- en persoonsarchieven van tot de verbeelding sprekende musici als Willem Mengelberg (dirigent), Aafje Heynis (zangeres) en Phia Berghout (harpiste), en componisten als Alphons Diepenbrock, Hendrik Andriessen, Henriëtte Bosmans, Tristan Keuris, Willem Breuker en Simeon ten Holt. Ook zijn er archieven van instellingen als de Koninklijke Vereniging voor Nederlandse Muziekgeschiedenis, het Genootschap van Nederlandse Componisten, de Stichting Gaudeamus, Donemus en BUMA/STEMRA. Anno 2024 zijn er 750 deelcollecties met een omvang van ruim 2 kilometer.

Een groeiend aantal inventarissen zal de komende jaren digitaal in het Archievenoverzicht op de website gepubliceerd worden.

Fysieke archieven in de Collectie NMI beheert in de depots van het Haags Gemeentearchief tnArchieven in de Collecties NMI in de depots van het Haags Gemeentearchief

Betekende partituren

Van bijzonder belang zijn partituren die door dirigenten en musici van aantekeningen zijn voorzien. Deze aantekeningen zijn voor de uitvoeringspraktijk van grote waarde, omdat ze zijn ontstaan uit direct contact met de componisten zelf of tussen musici onderling. Vooral de betekende partituren in het archief van Willem Mengelberg, dirigent van het Concertgebouworkest in Amsterdam en promotor van de muziek van componisten als Gustav Mahler, Richard Strauss, Max Reger en Sergei Rachmaninoff, mogen zich verheugen in wereldwijde belangstelling. Naar verwachting zullen in 2025 de Mengelbergpartituren digitaal doorbladerbaar worden op de website. 

Zie ook